Szerelmes népszokások, babonák sokasága várta január elején a házasulni készülő ifjakat nagyanyáink idejében. Egy kis időutazásra invitállak benneteket így az év első napjaiban.  Nagyanyáink erősen hittek a jóslásokban, babonákban, melyek így az év elején bizony rendszeres témát adtak. Arra gondoltam, hogy összegyűjtök nektek pár érdekes szokást a múltból. Jó kis program lehet egy baráti összejövetelt feldobni  ezzel a hagyományőrző programmal.

MÉZ

A szerelmeseknél, házasulandóknál tele legyen a mézes bödön, ill. legyen méz a háznál, ugyanis ha a szerelmesek megkenik ajkukat mézzel, és éjfélkor úgy váltanak csókot, akkor édes és hosszú lesz a szerelmük, házasságuk…

GOMBÓC

Az óév és az újév éjjelén házilag gyúrt gombócokba belegyúrták a lányok a kiszemelt férfiúk neveit, s amelyik gombóc elsőként jött fel a víz felszínére, az abban található férfi volt a szerencsés választott.

ÓLOM

Sok helyen a lányok ólmot olvasztottak, majd hideg vízbe csepegtetve azt lesték, milyen betűt formáz a vízbe cseppenő fém, így megtudhatták a leendő férj nevének kezdőbetűjét. 

FÉRFINADRÁG

A lányok férfinadrágot tettek a párnájuk alá, s ekkor megálmodták, ki lesz a párjuk.

MALAC

Nem jövendőbelijükről, hanem a férjhezmenetelükről adtak hírt a malacok: a lányok kiszaladtak a disznóólhoz, megrúgták az ól falát, s ha a disznók röfögtek, biztos volt, hogy az új évben férjhez mennek.

LENCSE ÉS MANDULA

Aki férjhez szeretne menni, az főzzön a lencsefőzelékbe mandulaszemet is, mert aki véletlenszerűen megtalálja azt, a babona szerint férjhez megy vagy megnősül a következő évben.

A NAGYVILÁGBÓL

Brazília

Ezek a kedves babonák nem csak itthon hódítottak, hanem számos országban a mai napig jelen vannak. Brazíliában úgy tartják például, hogy a fehérnemű színe befolyással van a következő évre. Tehát aki szerelmet vár az új esztendőtől, az viseljen szilveszter éjjelén piros bugyogót. 

Fehéroroszország

Bombabiztos módszere van a fehérorosz hölgyeknek arra, hogy megjósolják ki megy férhez a következő évben. A hajadon lányok összegyűlnek, marék kukoricát szórnak maguk elé. Ezután egy kakast tesznek eléjük a földre. Akinek a kukoricájából csipeget először, az megy leghamarabb férjhez.

Bár lehet, hogy most jót mosolygunk a fenti babonákon, régen azért nagy jelentőséggel bírtak. Hiszen a szerelem, a vágyakozás a nagy Ő iránt mindig is jelen volt az életünkben. Ha ismertek olyan babonát, ami nem szerepel a fenti listán, írjátok meg kommentben.

Szívből kívánom nektek, hogy a jövő esztendőben találjátok meg azt a boldogságot, amire valóban vágytok.