Vajon honnan ered a Valenti nap? Pár éve még csak távoli országokban ünnepelték február 14-ét,  viszont ma már itthon is felkapott lett ez a nap. Ilyenkor a szerelmesek apró ajándékokkal, üzenetekkel lepik meg szívük választottját. Nagyon megosztó, hiszen vannak akik teljes lázban égnek, hogy mivel is kápráztassák el kedvesüket és jó páran vannak akik azt vallják, hogy a szerelem kifejezését nem kell jeles napokhoz kötni.

De honnan is ered tulajdonképpen a Valentin nap? Ki is volt Szent Bálint? Nos, ennek jártam utána.

Azt tudtad, hogy a Valentin nap nem csak keresztény hanem egészen az ókori romai szokásokig vezethető vissza? A keresztény ünnepeket általában egy pogány eredetű ünnepel közös időben tartották. Februárra esett két római ünnep a Faunus és a Februa is, melyet más néven Lupercalianak hívtak. Télűző, megtisztító, termékenységi rituálékat végeztek ilyenkor, hogy elűzzék a gonosz szellemeket.

Úgy tartják, hogy a papok, ezeket a tisztító rituálékat abban a barlangban végezték, ahol a monda szerint a farkas felnevelte Romulust és Remust. A rítus során a a fiatal nőket kecskebőr szíjjal ostorozták, hogy minél inkább termékennyé váljanak.

Nos, ez a cseppet sem romantikus szokás az idők folyamán sokat szelídült és szép lassan átvette a főszerepet a szerelem és a szeretet. Az áldozatbemutatás helyett pedig a hajadon hölgyek cserépdarabra írták a nevüket, melyet egy agyagedénybe tettek. A házasulni készülő ifjú legények pedig kihúztak egyet-egyet az edényből. Így egy ideig a szerencsés hölgyek és a fiúk egy párt alkottak. Ha kialakult a kölcsönös szerelem, akkor esküvővel végződött.

Szent Bálint a szerelmesek és a házasság védőszentje volt. Többféle legenda kering vele kapcsolatban, a legtöbbnek érdekes módon nincs közük igazából a szerelemhez. Az egyik szerint a Római Birodalomban tilos volt a szolgálati év előtt összeházasodni mert a császár úgy vélte, hogy egy házas emberből nem válhat jó katona. Titokban viszont Bálint összeadta a párokat és megajándékozta őket egy-egy virággal a kertjéből.

Hogy miért lett Szent Bálint a szerelmesek védőszentje?

Bálint-nap a farsangi időszakra, a tavaszvárás, a farsangi esküvők idejére esik. Valószínűnek tartják, hogy ezért lett Itáliában, Angliában és Franciaországban  majd pedig szerte a világon a szerelmesek védőszentje. Érdekesség, hogy Angliába egy költő, Geoffrey Chaucer kötötte össze a szerelmet a Bálint-nappal. Madárparlament című költeményében erősen érződött az itáliai hatás a szerelem ünnepével kapcsolatban. 

Shakespeare, Hamlet című drámájában pedig így ír:

“Holnap Szent Bálint napja lesz,

Mindjárt reggel korán;

És ablakodnál, párodul,

Ott leszek, én leány.

Kelt a legény, felöltözött,

Ajtót nyitott neki:

Bement a lány, de mint leány

Többé nem jöve ki.”

Hogy mi a valódi történt, azt talán soha nem tudjuk meg. A lényeg az, hogy szeressük, tiszteljük egymás de ne csak ilyenkor, hanem az év minden egyes napján. Idővel bizony megtérül a befektetés és egy valóban boldog kapcsolatban élhetünk, melyet nem csak Valentin napkor ünnepelhetünk. 

 

MODERN KORI SZERELMES AJÁNDÉKOK

Ha már beleástuk magunkat a régmúlt idők szokásaiba, tudjuk, hogy honnan ered a szerelmesek napja, akkor jöhetnek az ötletek az ajándékokkal kapcsolatban? Mint tudjátok, szívügyem a szerelem, a párkapcsolat felturbózása, így hoztam nektek pár ízig-vérig szerelmes ajándék ötletet.

szerelmes ajándék karácsonyra